Laiks – mūsu vērtīgākais resurss

09.06.2016 / Linda Rūsa

Vairums uzņēmumu attīstījuši niansētas procedūras kapitālvadībā. Katrai jaunai precei tiek nodrošināts pilotpētījums tirgū, finanšu resursi tiek rūpīgi uzraudzīti, cilvēkresursi – tieši tāpat.

Uzņēmuma laiks – tieši pretēji – bieži paliek bez ievērības. Zvani, e – pasti, īsziņas, sapulces, telefonkonferences „apēd” darba stundas. Tas viss uzņēmumus padara lēnus savā darbībā. Patiesībā vairumā uzņēmumu nav skaidrības, kā darbinieki un vadītāji pavada kolektīvo laiku. Vai viss, ko darām, patiesi ir jādara?

Kā optimizēt procesus uzņēmumā, lai laiks tiktu izmantots pēc iespējas produktīvāk un efektīvāk?

Bieži nezinām atbildi uz šiem jautājumiem, jo uzņēmumos nereti netiek pievērsta pilnvērtīga uzmanība mūsu svarīgākajam resursam – laikam.

Kā tas izskatās ciparos?

Endijs Grovs (Andy Grove), bijušais Intel vadītājs, raksta: „Gluži tāpat, kā mēs neuzskatām par pieņemamu lietu zagšanu uzņēmumā, mums nevajadzētu ļaut nevienam zagt mūsu laiku.” Piemēram, iknedēļas sapulces bez noteiktiem mērķiem un prioritātēm – ir vērts izsvērt, vai tām ir vērtība?

Bain & Company pavisam nesen izpētījuši laika resursu izmantošanu 17 ļoti lielos uzņēmumos. Izrādās, vairums vadītāju saņem ap 200 e – pastiem dienā, vairāk kā 30000 – gadā. Darbinieki strauji tuvojas šim līmenim. Ja šī tendence paliks nepamanīta, vairums laika uzņēmumos paies, atbildot uz e – pastiem, un citu pienākumu veikšanai izmantosim laiku, kas tiem nav ieplānots.

 

Publikācija veidota, izmantojot hbr.org materiālus.

 

Dalies: