Spēļošanas metodes atlases intervijā – vai tās var palīdzēt nolīgt darbinieku?

21.10.2016 / Linda Rūsa

Spēles elementu (Gamifcation) izmantošana atlasē jau vairākus gadus ir „TOP” temats šai jomā. Lai ko mēs darītu, spēle var palīdzēt to darīt interesantāk, saistošāk un - šī vārda labākajā nozīmē – azartiskāk. Spēle uzrunā cilvēka pamatinstinktus – sacensību un tieksmi pēc sasniegumiem, turklāt arī sarežģītus uzdevumus tās elementi padara jautrus un aizraujošus.

Spēles ar mērķi

Spēles elementu izmantošana ir noderīgs instruments, lai attēlotu ikdienas situācijas un padarītu tās kandidātam uzskatāmākas ne tikai teorētiski, bet arī praktiski. Jomas vadošie eksperti iesaka izmantot sociālu spēļu (piemēram, lomu spēļu) elementus, lai novērtētu kandidātu rīcību dažādās darba ikdienas situācijās.

Internetā (piemēram, SkillSurvey’s Pre-Hire 360) pieejamas dažādas sociālo spēļu elementu idejas, kuru izmantošana var palīdzēt darba devējam izvērtēt potenciālos kandidātus. Tā kā spēle vairāk parāda kandidāta personības iezīmes un emocionālo pusi, eksperti, piemēram, Džo Stablbīns, iesaka spēles izmantot otrajā vai vēlākās atlases kārtās, sākotnēji paļaujoties uz tradicionāliem instrumentiem – intervijām, atsauksmēm no bijušajiem darba devējiem un psihometriskiem testiem.

Ko vērtēt, izmantojot spēles elementus atlases procesā?

Galvenokārt iespējams novērtēt, kā kandidāts apgūst jaunu informāciju, kā reaģē dažādās situācijās, cik elastīgi pielāgojas dažādiem (piemēram, stresa vai liela darba apjoma) apstākļiem. Spēles palīdz darba devējam gūt unikālu ieskatu tajā, kā darbinieks varētu uzvesties reālā darba vidē. Un ņemot vērā to, ka prasmi labi atbildēt uz intervijas jautājumiem ir iespējams iemācīties, reakcija nestandarta situācijās visbiežāk ir spontāna. Un tā vērīgam darba devējam var parādīt daudz noderīgu nianšu.

Publikācijas tapšanā izmantotas Džo Stablbīna (Joe Stubblebine) (Beyond.com viceprezidents, ir talantu menedžmenta un HR stratēģiskās lomas eksperts) idejas.

Dalies: