Pionieri, virzītāji, vienotāji un sargi - kuri tipi dominē jūsu pārstāvētajās komandās?

20.07.2017 / Linda Rūsa

Organizācijās mēdz būt komandas, ar kurām šķietami viss ir kārtībā – tajās ir komandas gars, gudri, darboties griboši cilvēki un arī ārējie resursi, kas nepieciešami veiksmīgai komandas darbībai, ir nodrošināti. Bet… šīs komandas nesasniedz rezultātu. Kādēļ?

Pētījumos, kas aptver neirobioloģijas lauku un kas šobrīd ieņem nozīmīgu lomu to uzticamības dēļ, tiek secināts – tipiski ar šīm komandām netiek galā to vadītāji, kam neizdodas efektīvi strādāt ar katra cilvēka personības resursiem un to perspektīvām. Daļa vadītāju vienkārši neatpazīst personības tipus un to atšķirības, tādēļ neprot tās izmantot darbā. Rezultātā nereti labas idejas netiek sadzirdētas un realizētas, un komandas sniegums cieš.

Iesaistot molekulārbiologu Lī Silveru (Lee Silver) no Prinstonas Universitātes, tika nolemts veikt ļoti apjomīgu pētījumu, kurā šobrīd piedalījušies jau vairāk kā 190000 respondentu un kas ļauj izdarīt skaidrus un pamatotus secinājumus par četriem neirobioloģijā pamatotiem personības tipiem un to darbošanās stiliem.

Hormonu sistēmas parāda dominantās personības iezīmes, taču tās, protams, var būt arī kombinētas. Pamatojoties šajā informācijā, pētnieki izdalījuši četrus darbošanās stilus:

Pionieru (pioneers) vērtība ir iespējas, viņiem ir daudz enerģijas un ideju attiecībā uz komandām, kurās viņi darbojas. Viņi tic, ka riskus ir vērts uzņemties. Fokusējas uz “lielo bildi”. Viņiem patīk radīt kaut ko no nekā, radošas pieejas darbam (seratonīna bāze).

Sargi (guardians) augstu vērtē stabilitāti, kārtību un rutīnas. Viņi ir pragmatiski, riskus rūpīgi apsver. Viņu fundaments ir fakti un pierādījumi, detaļām ir nozīme. Sargi uzskata, ka labāk mācīties no iepriekšējās pieredzes (dopamīna bāze).

Virzītājiem (drivers) patīk izaicinājumi, pārmaiņas un negaidītas situācijas. Svarīgākais ir panākt rezultātu un uzvarēt. Virzītāji pasauli uztver “melns – balts” kontekstā, vidus opcijas nav tik vērtīgas. Apbruņoti ar savu loģiku un faktiem (testosterona bāze).

Vienotāju (integrators) vērtība ir savstarpēja saskarsme. Viņi notur komandas kopā. Attiecības un atbildības izjūta ir vienotāju virzītājspēks. Tic, ka vairums lietu ir relatīvas. Viņi ir diplomātiski un vēlas vienprātību (estrogēna bāze).

Un lūk, piemēram, motivējošie aspekti atšķiras nozīmīgā līmenī – piemēram, vienotāji izvairās no jebkāda veida konfliktiem, argumentu cīņām, u.tml., savukārt virzītājiem ļoti patīk iesaistīties konstruktīvā viedokļu apmaiņā, debates. To nezinot, organizācijā vai projektu komandā var rasties spriedze un pārpratumi. Individuālās atšķirības var gan palīdzēt, gan traucēt. Piemēram, sargiem patīk izstrādāt detalizētus plānus, taču pionieriem tas var sagādāt “zobu sāpes”. Pioniera darba stils bez plānošanas un kārtības organizētajiem sargiem var šķist neizprotams.

Kā strādāt ar šiem tipiem?

Gluži tāpat kā tiek sacīts par attiecībām – pretpoli pievelkas, - šo teicienu ir vērts paturēt prātā attiecībā arī uz organizāciju vidi. Piemēram, vienotāji un virzītāji ir pretpoli, kas kopā, pareizi virzīti un vadīti, veido teicamas komandas. Sargi ir daudz rezervētāki par virzītājiem, taču abi tipi ir apveltīti ar labām koncentrēšanās spējām, kas var palīdzēt rast kopīgu valodu. Sargi un pionieri ir pretpoli – vislabāk komandās šos tipus turēt blakus. No komunikācijas viedokļa pretpolus, protams, reizēm ir izaicinoši turēt līdzās, jo tas var radīt zināmus izaicinājumus. Piemēram, virzītājiem ir grūti ņemt vērā vienotāju vajadzību rūpēties par to, lai ikviens justos labi, jo viņi vienkārši vēlas paveikt darbu un sasniegt rezultātu, kā arī saņemt godīgu un tiešu atgriezenisko saiti par savu darbu. Turklāt virzītāji runā diezgan tieši, savukārt vienotājiem piemīt tendence domāt un analizēt, ko tieši viņi ar sakāmo domājuši un kādi “zemūdens akmeņi” zem tā varētu slēpties.

Sargi novērtē pionieru labās idejas, bet abām pusēm ir grūtāk saprasties brīdī, kad idejas jāsāk realizēt, jo pionieri nevēlas fokusēties uz detaļām. Turklāt pionierus reizēm var aizvainot sargu vērtējošā, kritiskā attieksme.

Par spīti šīm niansēm tad, ja tipi tiek atbilstoši vadīti, pretpoli kopā strādā visefektīvāk, veidojot stipras profesionālās partnerības. Piemēram, pionieris jūtas ērti, uzstājoties auditorijai, savukārt sargs labprāt veiks visu sagatavošanās procesu un organizēšanas daļu.

Novērtējiet savu komandu!

Ja jums ir 10 cilvēku komanda, no kuriem 7 ir sargi – kā šo komandu vadīt? Pētnieki iesaka fokusēties tieši uz pārējiem trim cilvēkiem, lai mazinātu viņu atšķirtību no “vairākuma”.

Kad komanda ir vienveidīga, tajā var parādīties dažādi aizspriedumi un vienveidīga domāšana. Iedomājieties, ko jūs darītu, ja būtu jāmaina ūdenskrituma virziens – bez papildus mašinērijas tas nebūtu iespējams. Tā darbojas šīs komandas – tiklīdz idejas, diskusija vai lēmums sāk sliekties noteiktā virzienā, viena tipa cilvēki tos atbalstīs - pat, ja pārējie daži domā citādāk, viņi nereti netiek sadzirdēti. Taču biežāk cilvēki, kas ir mazākumā, piekāpjas, jo baidās, ka var tikt “sodīti” par nepiekrišanu (nevēlēšanās būt “baltajam zvirbulim”) vai arī automātiski tiek pieņemta doma – ja jau vairākums tā saka, viņi droši vien zina labāk.

Vairums komandu gan ir līdzsvarots tipu sadalījums ar vienu vai diviem dominējošajiem tipiem tajās. Vadītāji parasti ir pionieri, otro vietu ieņem virzītāji. Pionieri ir sabiedriski un spontāni, viņu stiprā puse ir būt par uzņēmuma “seju”. Viņi domā ātri un runā enerģiski. Virzītājiem patīk pārmaiņas, viņu vadības stils ir sacensība un tiešums, viņi vēlas būt viedokļa līderiem, mazāk interesē citu domas. Komandai, kura sastāv no pionieriem un virzītājiem, var būt raksturīgs diplomātijas, arī empātijas trūkums.

Kā vadīt katru tipu?

Ja vēlaties, lai sargi dalās ar savām domām, dodiet viņiem laiku un nepieciešamos resursus/ informāciju, lai sagatavotos diskusijai vai lēmuma pieņemšanai. Viņiem visērtāk izteikties rakstiski vai sagatavot atbildi šādā formā. Publiska uzstāšanās viņiem ir grūta. Toties viņi izlasīs materiālus, patiešām iedziļināsies un veltīs uzmanību kvalitātei. Sargiem nevajag noteikt termiņus, viņi paši tos lieliski apzinās.

Lai iedrošinātu pionierus, dodiet viņiem telpu, aiciniet dalīties ar idejām un diskutēt. Nodrošiniet ar tāfelēm, jo šie cilvēki domā vizuāli, izmantojot iztēli. Lai viņus mazliet strukturētu, nosakiet termiņus. Ļaujiet viņiem strādāt radošā, brīvā gaisotnē.

Ar vienotājiem ir jāveido attiecības – un tikai pēc tam jājautā, ko viņi domā. Iedrošiniet viņus meklēt alternatīvas. Runājiet par to, kā lēmumi palīdzēs sasniegt augstāku labumu. Peļņa šos cilvēkus nemotivē. Lieliski, ja daļu darba vienotāji var veikt offline režīmā, aci pret aci ar cilvēkiem. Laiku viņi plāno paši, un dara to atbildīgi – aiz cieņas pret citiem cilvēkiem. Sacensība vienotājus nemotivē.

Virzītāji vēlas tiešu valodu un skaidru situācijas izklāstu, turklāt viņiem ir interese sekot līdzi progresam organizācijā/ projektā. Ļaujiet viņiem eksperimentēt vai sacensties, piemēram, ar spēļošanas element palīdzību vai viņiem izstrādātām individuālām treniņprogrammām – tas saglabās viņu interesi un iesaisti.

Iedrošiniet ikvienu mazākuma pārstāvi izteikties un dodiet iespēju ietekmēt sarunas gaitu. Arī prāta vētras ir daudz efektīvākas, ja cilvēki no sākuma apdomā savas idejas un tad dalās ar tām individuāli – kopējā aplī.

Tipiski sargi un vienotāji ir introverti, tādēļ izsakās reti – vadītājiem jāpievērš uzmanība, lai uzklausītu tieši viņu domas. Pionieru un virzītāju apvienības sargiem atgādina ūdenskritumu ar nebeidzamām runām, tādēļ viņi pret šīm grupām mēdz būt ieturēti, izvairoties no konfrontācijas. Arī vienotāji uzvedas līdzīgi – pat ja saruna ieņem viņu domām pretēju gultni, viņi reti, kad iejaucas. Un vienotāji riskus saredz reti, turklāt pieeja to risināšanā ir diezgan nesatricināma ticība, ka laika gaitā viss tāpat nokārtojas, lai gan satraukums un nervozitāte šos tipus pavada itin bieži, un pētnieki pieņem, ka risku apiešana ir zināms veids, kā šīs iezīmes mazināt.  

Apsveriet, kā parasti dzīvē notiek – vadītāji visbiežāk ir pionieri un virzītāji. Cilvēkus, kuri ir intraverti, jutīgi, bieži vien satraukti un nevēlas pārmaiņas, vada ekstraverti, nesatricināmi un pārmaiņas mīloši tipi. Tas var radīt zināmas grūtības. Taču šiem vadītājiem jāņem vērā abu tipu stiprās puses – viņi spēj lieliski koncentrēties, turklāt ilgus laika periodus, viņi spēj uzklausīt un izgaismot citu labās idejas, viņiem lieliski padodas detalizēts darbs, ko pionieriem savukārt ir grūti veikt. Šiem cilvēkiem darbā palīdz klusa, mierīga darba telpa, sabalansēts informācijas daudzums un pēc iespējas mazāk stresa situāciju.

Dalies: