Vai personības iezīmes nosaka Tavu karjeru?

25.06.2018 / Linda Rūsa

Pētījumos atklāts, ka, tas patiešām ir ļoti iespējams – personībai ir cieša saistība ar karjeras ceļu, kuru cilvēks izvēlas, turklāt personība nosaka, vai Tu esi apmierināts ar savu darbu.

Vairākos pētījumos atklāts, ka cilvēki, kas profesionāli izvēlējušies darbus saskaņā ar savām personības iezīmēm, ir produktīvāki, laimīgāki un arī pelnošāki. Piemēram, ekstravertiem ir atbilstošas pozīcijas, kas paredz komunicēšanu ar cilvēkiem, piemēram, klientu apkalpošanas vai pārdošanas sfērā. Intravertiem savukārt ir atbilstošs darbs IT vai tehnoloģiju jomā. Ja šīs lomas tiek jauktas, piemēram, intraverts cilvēks sāk aktīvi pārdot vai ekstraverts – programmēt astoņas stundas dienā, var veidoties zemāka produktivitāte un neapmierinātība ar darbu.

Cilvēki ar izteikti augstu apzinīgumu lieliski veic ar cipariem, aprēķiniem un uzmanības noturību saistītus darbus.

Pētījumos arīdzan atklāts, kā personība atšķiras vadošās pozīcijās – efektīvākie līderi klasiski ir ekstraverti, apzinīgi, atvērti jaunai pieredzei un labvēlīgi. Taču vērtējot vadītājus policijas departamentos, tika atklāts, ka no klasiskas “līdera personības” viņiem raksturīgas tādas personības iezīmes kā ekstraversija un apzinīgums, taču reti sastopams labvēlīgums un atvērtība jaunai pieredzei. Un tam, protams, ir pamats, ja domājam par vidi, kura jāvada. Tādēļ jo labāk saprotam darba vidi un tās atbilstību savai personībai, jo veiksmīgāk varam paredzēt, vai tajā būsim produktīvi un priecāsimies no rītiem nākt uz darbu.

Avoti:

Denissen, J. J., Bleidorn, W., Hennecke, M., Luhmann, M., Orth, U., Specht, J., & Zimmermann, J. (2017). Uncovering the power of personality to shape income. Psychological Science. doi:10.1177/0956797617724435

King, D. D., Ott-Holland, C. J., Ryan, A. M., Huang, J. L., Wadlington, P. L., & Elizondo, F. (2016). Personality homogeneity in organizations and occupations: Considering similarity sources. Journal of Business and Psychology, 32(6), 641-653. doi:10.1007/s10869-016-9459-4

Dalies: