Kāpēc svarīgi veidot sociālo kontaktu loku pat, ja šķiet, ka tie jums nav vajadzīgi

25.02.2020 / Eiro Personāls

Ir daudz iemeslu, kuru dēļ dažādu jomu speciālisti neveido kontaktu lokus. Mēs visi esam aizņemti. Lai kādas diskusijas šis jautājums radītu, vairums no mums – ziemeļnieku mentalitātes pārstāvjiem – ir intraverti. Un saruna ar svešu cilvēku ir drīzāk nevēlams, nekā vēlams izaicinājums.

Daļa profesionāļu sevi uzskata par “vientuļajiem vilkiem”, kuri jau ir guvuši zināmus panākumus un nepaļaujas uz citiem, jo “es pats varu izdarīt labāk”. Vai atpazīstat? Viņi ir sasnieguši savu pašreizējo profesionālo statusu, balstoties uz solo (vai gandrīz solo) pūļu un centienu ieguldījumu, un uzvedības pielāgošana jaunam modelim var būt problemātiska. Jo – kāpēc gan?

Ja agrāk esat izvairījies no tīklošanās tādēļ, ka savā pārliecībā esat “vientuļais vilks”, šeit ir daži argumenti (pirmkārt jau – sev), ko varat izmantot, lai pārvērstu kontaktu veidošanu par kaut ko tādu, kas jums patiešām patīk. Nu, vismaz apdomājiet tās. Un tad pamēģiniet.

Apziniet cilvēkus, kurus jūs patiešām cienāt un apbrīnojat

Bieži vien patiesais iemesls, kādēļ cilvēks neveido kontaktu – viņš baidās tikt atraidīts. Neatkarīgi no tā, vai runa ir par privāto vai profesionālo sfēru, šādas bažas patiesībā ir vairumam no mums. Iespējams, ka agrāk esat apmeklējuši “tīklošanas pasākumus”, bet nejutāties tajos ērti, stāvējāt stūrī un šķita, ka visi citi viens otru pazīst, tikai jūs ne. Bet pētījumos ir gūts apstiprinājums, ka šādas sajūtas ir bijušas lielākajai daļai cilvēku. Zinot, ka vairums cilvēku klusībā jūtas līdzīgi un priecātos, ja kāds uzsāktu draudzīgu small talk viņu vietā – vai šī doma nav atvieglojums?

Tāpēc pirms pasākuma izveidojiet – vismaz domās – sarakstu ar cilvēkiem, ar kuriem jūs no sirds vēlētos iepazīties, pat ja nav skaidrs, kā to izdarīt. LinkedIn mūsdienās ļoti palīdz – pirms pasākuma uzaiciniet viņus sociālo kontaktu lokā, aplūkojiet viņu pēdējās aktivitātes, projektus, komentārus – un, lūk, ir pamats uzsākt sarunu.

Apzinieties, ka kontaktu trūkums sašaurina iespējas

Interesanti zināt, kā tie kontakti man tieši palīdzēs? Varbūt kāds no jums tā tikko nodomāja.  Jums nav atbildes uz šo jautājumu, jo iepriekš jūs neesat aktīvi strādājuši ar sava kontaktu loka paplašināšanu. Bet zināmā brīdī kontaktu loks var ietekmēt, piemēram, jūsu profesionālo attīstību. Kāds atminēsies, ka strādājat, piemēram, par datu analītiķi, un piedāvās iesaistīties lieliskā projektā.

Stāsts no pieredzes – kādu laiku atpakaļ meklējām tirdzniecības vadītāju starptautiskam parfimērijas biznesam, kas ienāca Latvijā. Specifiskas prasības, kandidātu loks – šaurs. Taču konferencē kādai no kolēģēm blakus apsēdās sieviete, ar kuru viņa uzsāka sarunu un izrādījās, ka šīs sievietes kompetence ir tieši tas, kas šai amatā vajadzīgs – turklāt viņa bija atvērta darba piedāvājumiem. Lieki piebilst, ka atlases konkurss noslēdzās ātri un ar šīs kandidātes izvēli.

Galu galā – aprunāties ar līdzcilvēkiem allaž nozīmē apmainīties svaigām idejām, kļūt pamanāmākam un atpazīstamākam. Un ar laiku aug pieredze, pašpārliecinātība un atvērtība kontaktiem ar citiem profesionāļiem.

Iespējas, ja vien jums ir vēlme, nav tālu jāmeklē — tiek rīkoti tīklošanās pasākumi, konferences, profesionālās pieredzes apmaiņas, meistarklases.  Izmantojiet tās – ir vērts.

 

Dalies: