Kas nosaka panākumus? 8 aspekti

12.03.2020 / Eiro Personāls

Gribasspēks, intelekts, motivācija, īstie cilvēki īstajā laikā... ir daudz vispārpieņemtu ideju par to, ko nozīmē būt veiksmīgam cilvēkam, un tomēr daži no veiksmīgākajiem bieži vien ir pēdējie, ko mēs nosauktu, piemēram, ja skolas gados mums būtu jāparedz, kurš no klasesbiedriem būs veiksminieks. (Izglītības pētnieki, kā zināms, secinājuši, ka tie, kuri ir lieliski beiguši skolas gaitas, lielākoties kļūst par vidējus panākumus sasniegušiem pieaugušajiem.) Tomēr ir tiesa, ka panākumi ir zināmā mērā prognozējami. Lūk, astoņi aspekti, kas apstiprināti pēdējo gadu pētījumos.

 

1. Spēja “atlikt” nepieciešamību pēc apbalvojuma izjūtas

Vai atminaties slaveno “marshmellow” pētījumu? Stenforda Univeristātes profesors Valters Misčels (Walter Mischel) 1972. gadā publicēja pētījumu, kurā piedāvāja bērniem zefīru, vienlaikus norādot - ja viņi to neēdīs, kamēr viņš uz mirkli atstās istabu, tad brīdī, kad viņš atgriezīsies, viņi dabūs otru.

Džeimss Klērs (James Clear) rezultātu novērtēja šādi: bērni, kuri bija gatavi gaidīt otro zefīru, vēlāk - skolas laikā - sasniedza augstākus akadēmiskos sasniegumus, bija fiziski mierīgāki, labāk spēja tikt galā ar stresu, bija apguvuši labākas sociālās prasmes (saskaņā ar vecāku vērtējumu) un kopumā sasniedza labākus rezultātus arī citu dzīves pasākumu ietvaros. Izrādījās, ka spēcīga impulsa kontrole ir vairāk vērta nekā spējam iedomāties.

2. Apzinīgums

Apzinīgi cilvēki ir ļoti organizēti un atbildīgi. Viņi sevi uztver nopietni, plāno darbus uz priekšu, kontrolē savus impulsus. Šiem uzvedības modeļiem ir pārsteidzoši augsti korelācijas rādītāji ar panākumiem. Pētījumos apliecināts, ka apzinīgums ietekmē visu, sākot no cilvēka algas līdz viņa apmierinātībai ar darbu, kā arī viņa spēju atrast darbu un saglabāt to.

3. Ticība brīvai gribai

Rojs Baumeisters (Roy F. Baumeister) pētīja, kas notiek, kad cilvēki zaudē ticību savai spējai izdarīt izvēles, un atklāja, ka tad, kad cilvēki pārstāj domāt, ka viņi kontrolē savu dzīvi, viņi rīkojas mazāk atbildīgi un ātrāk padodas instinktiem. Viņa pētījumos apliecināts, ka cilvēki, kas tic liktenim, nevis savām izvēlēm, biežāk krāpjas, rīkojas agresīvi un ir mazāk laipni pret citiem.

Spēcīga ticība brīvai gribai tiek asociēta ar plaša spektra aspektiem, sākot ar spēju veidot labāku karjeru un beidzot ar lielāku iespējamību pārvarēt atkarības.

4. Gādājiet par plašu kontaktu loku

Atrašanās “atvērtā sociālajā tīklā” attiecas uz socializēšanos ar dažādiem cilvēkiem. Tie, kas atrodas slēgtos sociālajos tīklos, socializējas gandrīz vienīgi ar cilvēkiem, kas viņiem ir ļoti līdzīgi, un tam var būt negatīva ilgtermiņa ietekme. Maikls Simonss (Michael Simmons), Forbes žurnālists, saka:

“2013. gada decembrī intervēju vienu no pasaules izcilākajiem socioloģijas zinātniekiem – Ronu Burtu (Ron Burt). Tās laikā viņš dalījās ar diagrammu, kas pilnībā izjauca manu izpratni par panākumiem. Saskaņā ar vairākiem salīdzinošiem pētījumiem, tikai atrašanās vien atvērtā sociālajā tīklā, ir pats labākais karjeras panākumu prognozētājs.”

Jo slēgtākā sociālā tīklā Jūs esat, jo biežāk dzirdat vienas un tās pašas idejas, kuras vēlreiz apstiprina to, kam jūs jau ticat. Jo tālāk no tā, jo vairāk jūs saņemat jaunas domas, redzējumus un idejas.

5. Spēja risināt problēmas bērnībā

Patiesībā tas attiecas uz veidu, kā cilvēki reaģē uz izaicinājumiem – un to varam novērot jau bērnībā. Bērni, kas ir gatavi tikt galā ar dažādām grūtībām, pieaugušo vecumā tiek galā ar šķēršļiem dzīvē labāk nekā citi. Viņi ir arī vairāk motivēti pārsniegt pašreizējos panākumus.

6. Aizrautīga lasīšana

Latviski droši vien īpaši neesam dzirdējuši frāzi “lasītāji kļūst par līderiem”, bet starp angliski runājošajiem tā ir iecienīta - "readers become leaders”. Cilvēki, kam patīk lasīt, bieži vien ir intelektuālāki, empātiskāki un radošāki, jo lasīšana uzlabo neirālo tīklojumu un smadzeņu darbības funkcijas. Nemaz nerunājot par to, ka lasot jūs nepārtraukti uzņemat jaunu informāciju. Jūs varat pavadīt nedēļu, izlasot zinātnisku grāmatu, bet eksperts veltījis visu profesionālo mūžu materiāla, kas tajā aprakstīts, apkopošanai. Lasiet regulāri!

7. Iepriekšējie panākumi

Pagātnes uzvedība ir labākais nākotnes uzvedības prognozētājs, un tas pats attiecas uz panākumiem. Cilvēki, kuri gūst pat nelielas profesionālās uzvaras, gūst pārliecību, lai turpinātu iesākto “ceļu”. Ir pat atklāts, ka mākslīgi, pētījuma apstākļos “piešķirot” cilvēkiem panākumus, viņi turpina uzdevumus veiksmīgāk, kā tie, kuriem panākumi netiek “piešķirti”. Tas nozīmē, kas viss slēpjas mūsu attieksmēs un pārliecībās.

8. Vēlme gūt panākumus

Šobrīd šī aspekta zināmākā pētniece Andžela Dukvorta (Angela Duckworth) saka: “Vēlme, tiekšanās uz panākumiem ir veids, kā parādīt savu neatlaidību. Savā ziņā tas ir garīgais spēks. Lai gan daži cilvēki uzskata, ka talants ir iedzimts, pētījumos gūts apliecinājums, ka talanti patiešām biežāk ir izkopti, tas ir, tie ir atkarīgi no prakses, no tā, cik daudz pūļu ieliekam, lai tos attīstītu. Citiem vārdiem – mūsu iekšējās nepieciešamības gūt panākumus.”

Raksts sagatavots, izmantojot forbes.com materiālus.

Dalies: