5 izplatītākās kandidātu atlases kļūdas mūsdienās

16.04.2020 / Eiro Personāls

Fakts - daudzos uzņēmumos, gan lielos, gan mazos, darbā pieņemšanas process ir novecojis. Tehnoloģiju ietekme šobrīd ir jūtama vairāk, kā jebkad iepriekš, bet arī pirms un pēc šā brīža situācijas ir kāds aspekts, ko mēs visi zinām, bet izliekamies nemanām - visbiežāk darbā pieņemšanas veids neiet “roku rokā” ar mūsdienu darba tirgus dinamisko raksturu.

Iespējams, kamēr ir no ikdienas darbiem brīvāks laiks, ir vērts pievērsties tiem jautājumiem, kam ikdienā gluži vienkārši neatliek laika. Lūk, šīs ir visizplatītākās nepilnības, ko mēs šodien redzam kandidātu atlasē.

  1. Nestrukturēts, necaurspīdīgs un neskaidrs atlases process nepalīdz ne personāla atlases speciālistiem, ne kandidātiem. 56% kandidātu pat apgalvo, ka slikta personāla atlases pieredze rada negatīvu iespaidu par organizāciju kopumā. Turklāt nestrukturēts process nav ne mērogojams, ne viegli atkārtojams, un tas apgrūtina arī uzņēmuma personāla atlases nodaļas pēctecības aspektus.
  2. Pielāgojiet atlases procesu atkarībā no pozīcijas! Katram uzņēmumam ir savs “rokraksts” - unikāls prasmju, kompetenču un personības īpašību apvienojums, lai cilvēks, tajā strādājot, varētu būt pilnībā produktīvs. Tāpēc nav jēgpilni izmantot vienu un to pašu darbā pieņemšanas procesu visām lomām. Vai zinājāt, ka 55% HR vadītāju uzskata, ka lielākā problēma, kas saistīta ar nepietiekamu produktivitāti darbā, ir kļūdas atlases procesā? Pielāgojiet to, vadoties pēc pozīcijas – eksperta un vadītāja lomas ir atšķirīgas.
  3. Mūsdienās daudzi nogurdinoši, laikietilpīgi uzdevumi var tikt veikti ar tehnoloģiju palīdzību (un tagad ir īstais laiks tās patiešām apgūt), kas ļauj ietaupīt laiku. Manuāla CV izskatīšana, birokrātija ap katru atlasi, nebeidzamās Excel tabulas ar kandidātu vārdiem, kas pieteikušies konkursam, kuras tāpat neviens pēc tam vairs neizmanto. Vai zinājāt, ka 57% darba meklētāju zaudē interesi par darbu, ja darbā pieņemšanas process ir pārāk ilgs?
  4. Arvien pārāk bieži personāla atlases speciālisti pieņem lēmumus par kandidātu pieņemšanu darbā, pamatojoties uz savu sajūtu, nevis datiem. Tas rada risku pieņemt darbā nepareizos kandidātus. Nav nekāds brīnums, ka 74% darba devēju atzīst – šādas kļūdas ir pieļautas. Kā jūs salīdzināt kandidātus? Kas ir jūsu kritēriji? Cik objektīvi tie ir?
  5. Koncentrējieties uz kandidātu pieredzi atlasēs, ko vadāt! Bieži dzirdēta kritika – kandidāts piesakās, bet par viņa pieteikumu neviens neliekas ne zinis. Turklāt 61% darbinieku apgalvo, ka darba pienākumi realitātē atšķiras no intervijas procesā stāstītā. Esiet atklāti!

Dalies: