Dažādība - kāpēc mums to vajag?

11.06.2020 / Eiro Personāls

Varbūt jau jūtat – šī tēma kļūst jo dienas, jo aktuālāka. Dažkārt sāpīga, citkārt - izaicina mūsos snaudošos aizspriedumus, reizēm - mudina būt atvērtiem jaunai pieredzei. Diversity jeb dažādības akceptēšana darba vidē. Iekļaujošas darba kultūras. Arī Eiro Personāls blogā par šo tēmu jau pāris reizes esam runājuši. Bet kāds tad no šīs dažādības būtu labums? Tam pievērsīsimies šoreiz.

Dažādība un integrācija (D & I) ir aspekti, par ko šodien jādomā teju visiem uzņēmumiem. Antonīms šim vārdam gana bieži ir diskriminācija, bet skaļi par to vēl gluži nesenā pagātnē runāja vien retais. Nu - arvien biežāk šī tēma ir organizāciju redzeslokā, un arī Latvijas uzņēmumi arvien vairāk atzīst daudzveidības un iekļaušanas nozīmi darbinieku vidū un arī runājot par priekšrocībām, ko rada daudzveidīgs darbaspēks. Paaudzes, nacionalitātes, dzimumi - šie laikam ir klasiskie piemēri, kas nāk prātā, domājot par dažādību. Tie ir ļoti svarīgi, un patiesi svara ziņā varētu sastādīt TOP 3, bet faktiski tās definīcija ir daudz plašāka, ietverot dažādas tautības, rases, kultūras, paradumus, tradīcijas, darba stilus un grafikus, individuālas pieejas - katram no mums ir savs veids, kā visefektīvāk "atnest" rezultātu, elastīgums attiecībā uz darba laiku, ko, šķiet vīrusa krīze būs mums iemācījusi, hierarhiskas vides transformēšanās uz plakana tipa organizācijām, kurās mums katram ir amats un sava loma, bet cilvēciski mēs visi esam vienā līmenī. Par šiem visiem un vēl vairāk aspektiem varam runāt šī termina izpratnē. Un ir teorija, kā ar šo pieeju strādāt: dažādības vadība - darbība organizācijā, kuras mērķis ir panākt darbinieku no dažādām sociālajām grupām un/ vai darba stiliem un pieejām iekļaušanu visdažādākajos uzņēmuma rakstīto un nerakstīto likumu izpildījumos.

Mēs šobrīd mācāmies īstenot veiksmīgas stratēģijas, kas ļautu veidot kultūras, kas atzīst un svin dažādību, lai gan patiesībā pašlaik vēl

tikai 23% HR speciālistu atzīst, ka viņu pārstāvētos uzņēmumos dažādība šobrīd patiešām tiek akceptēta. Jo vairāk – tikai apmēram 3% uzņēmumu ir gatavi pilnīgai caurspīdībai attiecībā uz dažādības aspektiem – varam tikai minēt, kas ir iemesli katrā konkrētā gadījumā.

Tomēr plusu ir daudz, un jo vairāk tos apzināsimies, jo, ļoti iespējas, labāk mūsu uzņēmumiem veiksies. Galu galā – starptautiska darbība ir svarīga teju katram privātam uzņēmumam. Lūk, tikai dažas daudzveidīga darbaspēka priekšrocības:

 

  • etniski daudzveidīgiem uzņēmumiem ir par 35% lielāka iespēja pārspēt konkurentus.
  • uzņēmumi, kuros valda dzimumu vienlīdzība, pelna par apmēram 15% vairāk
  • 83% vadītāju piekrīt, ka dažādots darbaspēks uzlabo savu organizāciju spēju veidot un saglabāt daudzveidīgu klientu bāzi.
  • 67% darba meklētāju uzskata, ka daudzveidīgs darbaspēks ir svarīgs faktors, izvērtējot darba piedāvājumus.
  • komandu sadarbība organizācijās ar augsti novērtētu D&I ir par 57% labāka.
  • uzņēmumos, kuriem D&I rādītāji ir augsti, ir par 19% labāki darbinieku noturēšanas rādītāji.

Dalies: