Jaunās realitātes pirmie atskaites punkti

04.09.2020 / Eiro Personāls

 

Attālinātais darbs ir ienācis mūsu dzīvē strauji - ne tikai kā “jaunais melnais”, bet daudzos gadījumos šobrīd vienīgais iespējamais darba veids. Attālināti strādājoši darbinieki, protams, nav nekas jauns – galu galā ir pozīcijas, kurās cilvēki jau gadiem strādā no mājām, bet būsim godīgi – pirms gada, dzirdot darba intervijās, ka “mans birojs ir mājās”, bijām pārsteigti, jo šādus tekstus bieži dzirdēt nenācās. Toties šodien attālināti strādājoši darbinieki ir kļuvuši par normu dažādās nozarēs.

Un ja jau ir tik daudz cilvēku, kas tā strādā, ir lauks pētījumiem, un lūk – ir pieejami pirmie longitudinālie statistikas dati, ar kuriem iepazīstoties, varam gūt priekšstatu, ka attālināta darba vide ir šeit, lai paliktu, un ka unikālie izaicinājumi, ko tā sniedz, nozīmē, ka mums ir un būs jāmācās, kā strādāt ar šiem darbiniekiem.

Svarīgākais atklājums – produktivitāte pieaug

Pāriešana uz attālinātu darbu šogad ir guvusi plašu ievērību – 77% no attālinātajiem darbiniekiem apgalvo, ka viņi ir produktīvāki, strādājot mājās, un 81% darbinieku apgalvo, ka iespēja strādāt attālināti viņiem nozīmē lielāku vēlēšanos ieteikt savu uzņēmumu potenciāliem amatu kandidātiem.

52% darbinieku teic, ka izjūt mazāk ar darbu saistītu stresu. Viņi jūtas mierīgāki un harmoniskāki. 

Un attiecībā uz uzņēmējiem – attālināts darbs ir līdz šim neapjausts veids, kā ietaupīt milzīgas izmaksu pozīcijas – lieliem uzņēmumiem tie ir pat ap 100 eiro kvadrātmetrā. Taču jau šobrīd biznesa vidē sākas diskusijas, kā darbiniekiem tiks kompensēta viņu personīgo, bet darbam nepieciešamo resursu izmantošana. Kā to aprēķināt? Lūk, jaunās dilemmas.

Un kā ar izaicinājumiem?

Atšķirībā no daudzām jaunām pārmaiņām, kas šogad ir notikušas un attiecībā uz kurām nav datu par ilgtermiņa priekšrocībām vai trūkumiem, dati par to, kādus riskus paver attālinātais darbs, jau ir bagātīgi. Lūk, kas lasāms pētījumos:

  • vairāk nekā puse attālināti strādājošo darbinieku apgalvo, ka vairs nav “pleca izjūtas” - viņi jūtas nošķirti no kolēģiem;
  • 22% no attālināti strādājošajiem darbiniekiem saka, ka viņu lielākais izaicinājums ir atslēgšanās no darba – pazūd “darba dienas beigas”;
  • 19% attālināti strādājošo darbinieku kā savu lielāko izaicinājumu min vientulību;
  • puse attālināti strādājošo darbinieku apgalvo, ka viņi nesaņem pienācīgu apmācību par drošību internetā.

 

Eiforija par darbu no mājām, šķiet ir beigusies – sākam redzēt izaicinājumus, un nu laiks saprast, ko ar tiem darīt. 

Izmantotie avoti publikācijas sagatavošanā: www.socialtalent.com

Dalies: