Jo vairāk darām, jo vairāk laika parādās JEB kā atrast laiku profesionālajai pašpilnveidei

01.10.2020 / Eiro Personāls

“Pulkstenis tikšķ, stundas paiet. Pagātne kļūst garāka, nākotne – īsāka.”

Haruki Murakami

Cenšoties atrast laiku mācībām un pašpilnveidei, ne viens vien no mums varētu justies līdzīgi, kā šai citātā. Mēs zinām, cik svarīgi ir paplašināt zināšanu bāzi un attīstīt jaunas prasmes, cik tas ir gudrs ieguldījums mūsu pašu profesionālajā izaugsmē. Bet cik bieži mēs šo nepieciešamību atliekam uz pēdējo brīdi? Aizņemtā darba dienā laiks kļūst par deficītu. 69% organizāciju arī atklāti norāda, ka trūkst laika, lai plānotu padziļinātas mācības, un tas ir viens no lielākajiem izaicinājumiem uzņēmējdarbības vidēs.

Ko mēs individuālā līmenī varam darīt, lai to mainītu?

Lūk, trīs vienkāršas stratēģijas, kas palīdzēs atrast laiku, kad mācīties - pat visaizņemtākajos grafikos!

1. Laika ieplānošana mācībām

Tā ir visvienkāršākā vieta, ar ko sākt. Proaktīvi ieplānojiet laiku savā nedēļas kalendārā, kuru veltīsiet mācībām. Mācības vienmēr kļūs par to profesionālās pilnveides daļu, kas tiks atbīdītas malā, ja speciāli neieplānosiet tām laiku. Pat ja tā ir stunda nedēļā – pēc noteikta perioda redzēsiet vērā ņemamus rezultātus. Kā norādīts Pluralsight, šīs 60 minūtes nedēļā  veicina produktivitātes pieaugumu, ļaujot ietaupīt aptuveni 83,7 darba stundas gadā. Mācības noteikti ir labi ieguldīts laiks!

2. Mācīties ikdienas rutīnā

Ar viedtālruni katrā rokā - jāatzīst, mācību nākotne ir mobila. Iespēja uzturēt individuālu apmācību “gaisotni” vienmēr un neatkarīgi no tā, kur esat, palīdzēs gūt panākumus. Izmantojiet iespēju, mācieties, kad esat ikdienas gaitās - ceļā, kafijas pauzē vai klausieties audio mācību saturu pat tad, kad, piemēram, gatavojat ēdienu vai tīrāt māju. Ikdienas mājasdarbus veicam mēs visi - neatkarīgi no tā, cik esam aizņemti.

3. Ieradumi

Mācīšanās ir iemācīta uzvedība. Nav ne burvju triku, ne ātru risinājumu noturīgiem rezultātiem, tas viss ir ieraduma jautājums. Un jo ātrāk to padarīsiet par ieradumu, jo vieglāk būs gan atrast laiku, gan iespējas pašpilnveidei. Esiet disciplinēts savā pieejā – piemēram, lejuplādējiet kādu mācīšanās aplikāciju, kas atgādinās par nepieciešamību ko apgūt un sūtīs jums noteiktus mācīšanās uzdevumus. Tas ir arī viens no veidiem, kā uzturēt mācīšanās motivāciju.  

Arī organizāciju līmenī ir jānodrošina atbalstu mācīšanās kultūrai. Apmācības ir jāuzskata par karjeras nepieciešamību, nevis pienākumu, un sistemātiska un elastīga pieeja šai kontekstā noteikti ir ieguldījumu vērta.

Dalies: