Ko NEdara labs vadītājs jeb 10 “sarkanie karogi” vadības iemaņu pārvērtēšanai

05.11.2020 / Eiro Personāls

Līderība nozīmē, ka Jūs esat klātesošs savas komandas vajadzībām, spējām un potenciālam un ātri un stratēģiski reaģējat uz signāliem, ka kaut kas nav kārtībā. 

Bet ne vienmēr vadītāji atpazīst savas vadības uzvedības neveselīgās iezīmes. 

Lūk, 10 brīdinājuma zīmes – ja klusībā vai atklāti piekrītat šiem apgalvojumiem, ir laiks rūpīgi pārvērtēt savu vadības stilu. Neatkarīgi no tā, vai strādājat mazā, vidējā vai lielā uzņēmumā. 

1. Tas, ko pieredz un izjūt komanda, uz jums maz attiecas

Ceļš uz citu cilvēku pilnvarošanu sākas ar ziņkāri par to, ko viņi domā, jūt un dara. Ja jūs konstatējat, ka koncentrējaties galvenokārt uz savu pieredzi, maz ņemot vērā citas, tad jūs, visticamāk, esat nevis “viens no” komandas, bet darbinieki jūs nošķir – “mēs” un “vadītājs”. 

2. Jūs neuzdodat īpaši daudz jautājumu

Izmērāms jūsu intereses rādītājs par kolēģiem un padotajiem ir jautājumu skaits, ko jūs viņiem uzdodat. Ja runāšana ar kolēģiem nav tas impulss, ko izjūtat kā dabisku nepieciešamību, tad pastāv risks, ka izjūta par to, kas notiek uzņēmumā vai nodaļā, ir priekšstats jūsu prātā, un tas var arī nesaskanēt ar realitāti. 

Labā ziņa ir tā, ka jautājumus var sākt uzdot jebkurā brīdī - cilvēki mēdz kļūt interesantāki, uzzinot par viņiem vairāk.

3. Interesantākais attiecībā uz citiem cilvēkiem ir tas, ko viņi domā par jums

Mums visiem rūp, ko par mums domā citi cilvēki. Hārvarda Biznesa skolas profesore Frančesa Freija (Frances Frei) ir skarba savā viedoklī un norāda, ka jums ir grūti uzturēt patiesu interesi par citu cilvēku idejām, domām, viedokļiem, un ņemt tos vērā, vadības loma būtu nopietni jāpārvērtē. 

4. Nepārtraukti klātesošs iekšējais kritiķis var radīt nepārliecinātību pār saviem spēkiem

Skaļš “iekšējais kritiķis” var būt liels traucēklis vadības prakses īstenošanai jūsu labākajā iespējamajā veidā. Ir praktiskas tehnikas, kā strādāt ar “iekšējo kritiķi” un galu galā iemācīties, kā mazināt vai pat izskaust negatīvus stāstus pašam par sevi, kas bieži vien ir subjektīvi.

5. Citu cilvēku spējas jūs regulāri glābj

Kad esat efektīva līdera statusā, apkārtējo cilvēku stiprās un potenciālās puses kļūst par jūsu lielākajiem aktīviem. Ja jūsu galvenā reakcija uz citu cilvēku talantiem un spējām ir justies slikti par savām, tad jums, iespējams, ir nepieciešams neliels taimauts vadībā, kura laikā izdarīt visu, kas nepieciešams, lai pilnveidotu sevi. Bet mērķim jābūt konkrētam. 

6. Jūs regulāri jūtaties kā krīzes situācijā

Jebkura profesionāļa pieredze ir pilna ar brīžiem, kas prasa tūlītēju, nedalītu uzmanību. Taču ja šāda sajūta jums kā vadītājam ir regulāri, jūs pakļaujat sevi izdegšanas riskam. Ja ne kā citādi, tad vismaz stunda dienā ir jāatvēl laikam, ko veltāt sev. Un tikai sev. 

7. Jūs esat pesimistisks, tiklīdz iedomājaties par nākotni

Vadības pamatā ir pārliecība, ka rītdiena būs labāka nekā šodiena. Šī pārliecība ir spējas iedvesmot komandu pamats. Negatīvisms ir laba līdera pretstats. 

8. Ikdiena ir kļuvusi apnicīga

Kad vadītājs regulāri praktizē līderību, viņš iepazīst tās dažādās dimensijas - pasaule top piepildīta ar progresu, attīstošiem uzdevumiem, kas jāpadara, un cilvēku potenciāla atraisīšanu. Ja ir pagājis kāds laiciņš, kopš esat izjutis aizrautību attiecībā uz šiem aspektiem – lūk, tas ir vēl viens “sarkanais karogs”. 

9. Apātija un bezcerība – tās ir vadošās izjūtas

Iespējams, ka šīs jūtas jums ir radušās ļoti loģisku, objektīvu apstākļu rezultātā. Tomēr vadības funkcija nozīmē arī aktīvus eksperimentus un idejas, kā ietekmēt apkārtējo vidi. Varbūt ir jādomā ārpus kastes, un reizēm pavisam jāpārstrukturē bizness – arī tad, ja jāsāk no nulles, tas ir ceļš. 

10. Jūs esat “šova zvaigzne”

Ja šo teikumu var izmantot, lai aprakstītu to, kā jūs sevi izjūtat, tad jārēķinās, ka, iespējams, jūs patiesībā nemaz neesat lielisku līderu sarakstā. Mūsdienās līderis ir mentors. Viņš vairāk klausās un uzdod jautājumus, un drīzāk iet aiz savas komandas, nevis tās priekšā, neredzot, kas patiesībā tajā notiek. 

Dalies: