9 tendences, kas veidos 2021. gadu personāla vadības pasaulē

30.12.2020 / Eiro Personāls

Šis gads ir izkristalizējis daudzu uzņēmumu prioritātes - bija ātri jāpāriet uz attālinātu darba kultūru, un tas nozīmēja atstāt svarīgo un atteikties no mazāk nepieciešamā. Un 2020. gada pārmaiņas un izaicinājumi ļoti skaidri iezīmēs 2021. gada aktualitātes, apgalvo Gārtnera cilvēkresursu pētījumu vadītājs Braiens Kropss (Brian Kropp).

Kropss apraksta vadošās prognozes par tendencēm, kas veidos HR pasauli 2021. gadā, žurnālā “HR Executive”, un tās piedāvājam izzināt arī saviem sekotājiem.

 

1. Pāreja no darbinieka profesionālās pieredzes pārvaldības uz darbinieka dzīves pieredzes pārvaldību

Viena no galvenajām pieredzēm pandēmijas laikā ir gūta, brīvprātīgi – piespiedu kārtā daudz ciešāk iepazīstot teju katra uzņēmuma darbinieku personīgo dzīvi. Mēs esam pieredzējuši izaicinājumus, ar kuriem darbinieki saskārušies, strādājot mājās, menedžējot mājas dzīvi, bērnu skolas dzīvi un strādājot, un reizēm paralēli rūpējoties par saviem ģimenes locekļiem. Mēs esam arī uzzinājuši, ka, ja palīdzam darbiniekiem efektīvāk tikt galā viņu personīgo dzīvi, pieaug gan personīgās labizjūtas vērtējums, gan produktivitāte darbā. 2021. būs gads, kad darba devēju atbalsts garīgajai veselībai kļūs par vienu no svarīgākajiem aspektiem papildus labumu piedāvājumā.

 

2. Arvien vairāk uzņēmumu pieņems lēmumus par lielāku iesaisti uzņēmuma ikdienas (attālinātajā) dzīvē arī vadības līmenī

Septiņdesmit četri procenti darbinieku sagaida, ka viņu darba devējs aktīvāk iesaistīsies darba ikdienā, attālinātajās sapulcēs un komunikācijā. Iespējams, ka šāda ziņa ir pārsteidzoša, taču skaitļi nemelo. Un uzņēmumu direktoriem un vadībai būs šai vēlmei jānāk pretī.

 

3. Algu atšķirība starp sievietēm un vīriešiem palielināsies

Vai mēs fiziski atgriezīsimies savās darba vietās - birojos? Ja tā notiks, Kropss prognozē – pirmkārt, vīriešiem ir lielākas izredzes nekā sievietēm atgriezties darba vietā. Un tiem, kas atgriezīsies, ir lielāka iespēja saņemt algas paaugstinājumu nekā tiem, kuri turpinās strādāt no mājām. Šo divu faktoru kombinācija padziļinās ar dzimumu saistītās algu atšķirības 2021. gadā.

 

4. Jauni noteikumi, kas ierobežos… darba devēju pilnvaras

Pandēmijas laikā vairāk nekā viens no katriem četriem uzņēmumiem ir nopircis kādu jaunu programmatūru, lai pasīvi izsekotu un uzraudzītu savus darbiniekus. Tomēr daudzi no šiem uzņēmumiem nav pievērsuši uzmanību tam, kā līdzsvarot darbinieku privātumu ar šo tehnoloģiju izmantošanu. Turklāt arvien vairāk darbinieku pauž neapmierinātību un vilšanos par to, ka atrodas šādā uzraudzībā, jo tomēr tas ir tā vai citādi vismaz zināmā mērā ir signāls, ka vadība saviem cilvēkiem neuzticas. Reaģējot uz to, 2021. gadā radīsies jauni noteikumi, ar kuru palīdzību tiks ierobežota darba devēju loma attiecībā uz darbinieku kontroli.

 

5. Elastīgs darba laiks – nākamais solis

Lai gan attālināts darbs ir kļuvis ierasts (un ir skaidrs, ka tas turpināsies 2021. gadā un pēc tam), nākamais elastības vilnis būs tāds, ka darbinieki varēs strādāt bez noteikta darba laika “no – līdz”. Nākamgad pieaugs darba vietu skaits, kurās darbiniekiem vairs nebūs noteikta darba laika, un tā vietā viņi tikai koncentrēsies uz sasniedzamo rezultātu kopumu, neatkarīgi no tā, cik ilgs laiks viņiem vajadzīgs, lai sasniegtu šos rezultātus.

 

6. Pakāpeniski mainīsies atlases pieejas

Darbinieku pieņemšana darbā attiecībā uz masu atlasēm un zināšanām maz balstītām lomām kļūs arvien automatizētāka, liekot entry tipa vakanču kandidātiem justies arvien dehumanizētākiem. Tajā pašā laikā profesijai nepieciešamās zināšanas uzkrājušie kandidāti tiks atlasīti ar arvien nozīmīgākām, datos balstītākām, objektīvākām personāla atlases metodēm, kas biežāk tiks pielāgotas individuālām vajadzībām.

 

7. Vadošie uzņēmumi pasaulē veiks apjomīgus COVID vakcīnas iepirkumus, lai nodrošinātu saviem darbiniekiem vakcinēšanās iespējas

Lai piesaistītu un noturētu talantus, šis atbalsts darbiniekiem tiks piešķirts kā pašsaprotams.

 

8. Atbalsts mentālajai veselībai – pašsaprotama lieta

Pēdējo vairāku gadu laikā darba devēji arvien vairāk domā par šo aspektu. Pandēmijas dēļ darba devēji ir ne tikai teorētiski, bet arī ļoti praktiski izpratuši mentālās veselības nozīmību. Paplašinot garīgās veselības pabalstus, izveidojot “kolektīvās garīgās veselības dienas” un atbalstot citas iniciatīvas savu darbinieku garīgās veselības uzlabošanai, tiks arvien vairāk uzsvērtas rūpes par darbiniekiem arī šādā aspektā.

 

9. Profesionālo kompetenču ziņā vērtīgo darbinieku “cena” tikai pieaugs

Tā kā strauji pieaug pieprasījums pēc konkrētām prasmēm, uzņēmumi novirzīs savus ieguldījumus no ilgtermiņa stratēģiju veidošanas uz talantu pārpirkšanu izteiktāk, nekā jebkad agrāk.

 

Dalies: