Parunāsim par ideju radīšanu biznesā

21.01.2021 / Eiro Personāls

Vēl ne tik sen atpakaļ bērniem bija pieejamas tikai vairāki desmiti tūkstošu grāmatu. Tagad ir miljoni, no kuriem izvēlēties. Tas pats attiecas uz filmu scenāriju idejām, vasaras nometnēm, nišām mediķiem, pārdevējiem, zinātniekiem… Dažkārt cilvēkiem šajā pārmērībā šķiet, ka radošums vai gudrība tieši viņiem ir pagājusi garām, visas idejas jau ir “izķertas” un nav vairs nekā, ko izveidot.

Sets Godins (Seth Godin), vairāku uzņēmumu līdzdibinātājs un dižpārdokļu autors, mudina uz ideju ģenerēšanu skatīties pēc iespējas brīvāk, neielikt sevi “kastē”. Viņš saka: “Tā vietā, lai teiktu – “Es esmu iestrēdzis, es neko labu nevaru izdomāt,” daudz efektīvāk ir teikt: “Esmu beidzis strādāt pie sākotnējās idejas, un tagad man tā jāpadara labāka.” Vai arī, iespējams, šādi - “es šo ideju esmu izsmēlis, un to nevar padarīt labāku, bet tagad esmu gatavs darīt ko jaunu, izmantojot visu, ko esmu iemācījies”.

Šis ir stāsts par ikviena cilvēka radošuma spējām.

Sets saka:

“Ja gribat sūdzēties, ka jums nav nekādu labu ideju, lūdzu, vispirms parādiet man visas jūsu sliktās idejas. Vismaz parādiet tās pats sev.”

Draudzēties ar savām it kā sliktajām idejām ir lietderīgs ceļš – tās nav jūsu ienaidnieki. Tās ir būtiski soļi ceļā uz labākām idejām.

 

Mazākais dzīvotspējīgais izrāviens

Vai jūs varētu uzrakstīt vienu jaunu lappusi “Matrix” ekrānspēlei?

Vai uz klarnetes var nospēlēt tikai vienu noti, ko vērts klausīties?

Sāciet ar jautājumu - kāda ir mazākā pieejamā ģenialitātes vienība? Kas nosaka atšķirību starp labu un sliktu ideju?

Pirmkārt, koncentrējieties uz to, lai radītu ko tādu, ar ko ir vērts dalīties. Kas ir mazākais, ko jūs ikdienā darāt, un joprojām lepojaties, ka to darāt?

Mūsu kultūra ir iekārtota īpatnējā veidā – ir viegli sasaukt kopā komandu un kritisku aci visiem novērtēt aģentūras izveidoto jauno logotipu. Bet ir gandrīz neiespējami pašā komandā atrast kādu, kas būtu gatavs pats izgatavot logotipu.

Godins saka - mēs esam kritiķu kopiena. Iemesls ir vienkāršs: drošāk. Cilvēki reti kad kritizē kritiķus. Bet tie, kuri saņemas "izkāpt" no ierastajiem ceļiem, nokļūst soli priekšā citiem. 

 

Ko nozīmē “labs”?

Neviens negrib iet cauri projektiem, darbiem, pienākumiem, kas vēlāk izrādās neveiksmīgi. Mēs meklējam “labu” vai pat “lielisku” darbinieku vai projektu, kas mums lieliski atbilst. Bet neizmēģinot ko jaunu, mēs sevi abstrahējam no jaunas pieredzes un tātad – arī jaunām idejām.

Pēc kā tieši mēs vērtējam savu darbu? Visbiežāk, pēc citu cilvēku vērtējuma par sevi. Vai tad, ja kļūdāmies, izmēģinām ko jaunu, kas uzreiz neatmaksājas, mēs uzreiz kļūstam par pakāpi zemākiem profesionāļiem?

“Harijs Poters” bija tikpat labs literārs darbs, neatkarīgi no tā, ka to noraidīja 12 izdevēji. Kā viena un tā pati grāmata var būt laba un vienlaikus peļama? Tas nav iespējams.

“Labi” ir jādefinē. Kam tas domāts? Ja tas sasniedz savu misiju, tad tas ir labi.

Vienīgais veids, kā tikt uz pasākumiem, ir sākt darīt.

 

Dalies: